BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

w-e-l-c-o-m-e


Saturday, February 5, 2011

Buku Persediaan Mengajar


Buku Persediaan Mengajar

Setiap kali sesi persekolahan dibuka, semua guru akan sibuk (bagi yang sibuk le!!) dan berusaha untuk melengkapkan segala maklumat dalam buku persediaan mengajar yang baru dan merancang bentuk dan format penulisan buku rekod yang menarik dan kreatif. Satu daripada tugas wajib guru di sekolah selain daripada masuk ke kelas untuk melaksanakan proses pengajaran ialah menyediakan buku persediaan mengajar atau dengan perkataan lain, disebut juga sebagai buku rekod pengajaran. Sesetengah dari guru terutama yang telah mengajar lebih daripada 20 tahun, penyediaan buku ini kadang-kadang jadi menjemukan.(Inilah buku persediaan mengajar saya tahun 2010 yang akan saya kelek sepanjang hari saya di sekolah dan sehingga entri ini ditulis, buku ini masih lagi kosong kerana saya masih memikirkan konsep yang ingin saya terapkan di dalam buku ini.. bergaya Inggeriskah?? atau kontemporarikah?? atau tradisionalkah???)

Buku rekod pengajaran merupakan perancangan prapengajaran seseorang guru sebelum masuk ke kelas dan buku rancangan mengajar yang baik seharusnya mampu menjadi panduan kepada guru dalam melaksanakan pengajaran yang berkesan dan terancang. Saya tidak suka menggunakan istilah "buku rekod mengajar" kerana kalau dilihat kepada maksud rekod, ini bermakna buku ini hendaklah ditulis seusai proses p&p berlangsung. Di Terengganu, inilah buku yang disediakan untuk guru-guru di negeri ini.

(Ini buku rancangan mengajar saya tahun 2009.. siap ditampal dengan kuntuman bunga lagi agar nampak ceria) (Hmmm... memang tahun 2009 tahun penuh dengan bunga) (Jadual Waktu juga ada bunga)(Bunga lagi..!!!)
Penulisan buku rekod mengajar ini tidak boleh dipandang enteng oleh guru kerana termaktub dalam Surat Pekeliling Iktisas Bil. 3/1999. Tidak seperti zaman dulu-dulu, kini penulisan buku persediaan mengajar dipermudah dan guru-guru hanya perlu menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan dan Rancangan Pelajaran Harian (RPH) sahaja. Buku Rekod Pengajaran dan Pembelajaran boleh disediakan dalam apa jua bentuk yang munasabah dan sesuai dengan teknologi semasa.
(Saya suka buku persediaan mengajar Ustazah Alani yang kemas dan cantik ini.. beliau memanfaatkan kemudahan ICT dengan baik.. dan tulisan jawinya juga cantik, secantik tuannya!)(Saya juga suka melihat tulisan Madam Fauziah Adam dalam buku persediaan mengajarnya.. tulisannya juga cantik dan teratur) (Ini pula buku Rekod Hajah Roslina Ismail yang suka akan warna-warna terang)

Buku persediaan mengajar juga boleh ditulis dengan tangan atau dicetak dengan komputer.(Cantik juga tulisan cikgu ni.. hehehe.. ada unsur bangga diri dalam ayat ini!!!)

Buku rekod pengajaran merupakan satu dokumen rasmi dan seharusnya diuruskan dengan sempurna dan dapat dikemukakan dengan serta merta apabila dikehendaki oleh pihak yang diberi kuasa. Bahan-bahan lain yang berkaitan dengan penyediaan Rancangan Pelajaran Tahunan dan Rancangan Pelajaran Harian dijaga dengan baik dan dapat dikemukakan dengan serta merta apabila dikehendaki oleh pihak yang diberi kuasa. Ini bermakna jika guru gagal menyiapkan buku ringkasan mengajar, tindakan denda dan tatatertib boleh dikenakan terhadap mereka. Buku persediaan mengajar juga boleh menjadi bukti sama ada guru mengajar mengikut sukatan ataupun tidak.(Saya paling seronok apabila ada cuti umum...)

Menurut Pekeliling 256 Kementerian Pendidikan, Buku Rekod Mengajar perlu ditulis dengan ringkas dan tidak berbelit-belit. Guru-guru tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menuliskan buku rekod ini. Hal ini demikian kerana guru sudah terbeban dengan pelbagai tugas lain seperti menyemak buku latihan pelajar, menguruskan proses pengujian dan penilaian dan juga tugas-tugas perkeranian. Janganlah pula, kerana mahu kelihatan kreatif dan inovatif, buku persediaan guru ditampal dengan manik-manik kristal atau renda pula!!!
(Contoh penulisan buku persediaan mengajar yang ringkas tetapi lengkap semua item yang dikehendaki seperti tajuk, objektif/ hasil pembelajaran, aktiviti dan penilaian)

Apabila disebut tentang buku rekod ni timbullah pelbagai tanggapan dan persepsi dalam kalangan guru, ada yang positif dan ada juga yang negatif. Penyediaan buku rekod mengajar ini ada kalanya menjadi beban bagi sesetengah guru sehingga ada sesetengah kes, ada guru yang sampai setahun buku persediaan mengajarnya masih lagi kosong tidak bertulis. Dan, yang lebih parah lagi, ada juga kes guru yang buku persediaan mengajarnya boleh hilang dan lesap begitu saja dan menyusahkan para pentadbir untuk membuat penilaian prestasi tahunan terutama pada akhir tahun.
(Emmm... ringkas sangat rasanya ni...)

Saya cukup benci dan menyampah dengan ayat ".. saya tak punya banyak masa untuk menulis buku persediaan mengajar seperti ini.." Habis?? Masa senggangmu adakah digunakan sepenuhnya untuk tujuan P&P?? Rasanya, daripada menghabiskan masa berbual-bual kosong, bercakap tentang bisness yang tak sudah-sudah, lebih baik kita gunakan masa luang tersebut dengan sesuatu yang memberi manfaat, bukan saja untuk kita, tetapi juga untuk orang lain agar nanti duit gaji yang kita gunakan untuk memberi makan untuk anak-anak betul-betul berkat dari sumber rezeki yang halal.

Walau apapun alasan.. kita kena sediakan juga buku persediaan mengajar. Dan, harap-harap pihak pentadbir terfikir untuk menganugerahkan sijil penghargaan untuk guru-guru yang mampu menyediakan buku-buku persediaan mengajar yang cantik, kreatif dan penuh panduan ini. Dah lama dahhh saya menunggu!!!

SUMBER :

http://cikguza.blogspot.com/2010/01/alahai-buku-persediaan-mengajar.html

0 comments:

Related Posts with Thumbnails